Sodankylä päivä 25.3.2022

Pitkien ja hyvien yöunien jälkeen oli ihana herätä uuteen päivään. Aloitimme päivän maukkaalla aamupalalla portugalilaisten kanssa. Valmistauduimme aamupalan jälkeen bussimatkaan kohti Sodankylää.

Matkalla havaitsimme kolme tien tukkijaa eli poroja. Saimme matkalla oppia Kittilän kunnasta paljon pienen briiffauksen ansiosta. Lähempänä Sodankylää saimme bussissa kuulla myös siitäkin kunnasta.

Ensimmäinen pysäkki oli Sodankylän vanha kirkko. Kehnon sään takia Sodankylän tiet olivat hyvin liukkaat kulkea, joka tuotti liikkumisesta siellä todella hidasta. Jään päälle oli satanu lunta, joka teki tiestä entistä vaarallisemman. Eikä kaatumisilta vältytty. Onneksi olimme etuajassa ja ehdimme käydä moikkaamassa isoa lumiukkoa ennen pääsyä vanhan kirkon sisään.

Kerroimme portugalilaisille Sodankylän vanhan kirkon historiasta ja siitä miksi se on niin erityinen paikka. Kirkon mystisyys kiehtoa meitä kaikkia, mutta suurimman huomion vei lattian alle haudatut muumiot. Jokainen sai vuorollaan kurkata lankkujen välistä sinne muumioitunutta vauvaa.



Nähtyä muumion ja kirkon meillä oli aikaa tutustua sodankylään. Osa oppilaista lähti käymään kaupassa ja taas osa kahvilassa. Meillä oli reippaasti aikaa ennen kuin menisimme syömään lounasta.

Muutama tietenkin halusi ottaa kuvia poropatsaan luota joka sijaitsi lähellä vanhaa kirkkoa ja lumiukkoa.

Sitten koittikin ruoka aika ja menimme Sodankylän Redun toimintayksikköön syömään. Odotellessa viimeisiä syöjiä saimme kokeilla kaivosalan simulaattoreita. Vatsat täysinä lähdimme tutustumaan kouluun tarkemmin.

Yhdessä ATK-luokassa kuuntelimme kun liiketoiminnan opettaja kertoi kuinka Redussa opiskellaan.

Seuraavana meidän matka olisi jatkunut Suvannon kylään, mutta jouduimme perumaan sen kun bussi ei olisi millään pystynyt kääntymään siellä. Joten lähdimme tutustumaan kaivos alan montulle.

Kaivos alan opiskelija kertoi meille heidän laitteistaan ja montusta. Pääsimme myös tutustumaan montun pohjalle.

Matka jatkui meillä sitte Luostolle. Pienen juttu tuokion jälkeen päätimme, että he jotka halusivat kokeilla hiihtämistä saivat kokeilla sitä ja vuorostaan loput jotka eivät halunneet hiihtää menivät kiertelemään ympäriinsä. Hiihdosta tuli menestys ja kaikki portugalilaiset pitivät siitä paljon, vaikka alussa olikin haparoivaa ja epävarmaa liikehdintää suksien päällä.


Monien hiihtokierrosten ja kaatumisien jälkeen olikin aika lähteä paluu matkalle welleviin. Poikkesimme nopeasti ametistikaupassa, joka oli täynnä kaiken kokoisia ja näköisiä ametisti kiviä.

Päästyä vihdoin Wellevii osa opiskelijoista täytti lumimuottia, jotta saadaan lumiaihio. Päästää sitte joku päivä tekemään lumiveistoksia niistä. Pitkän päivän päätteeksi tilasimme pizzat ja menimme nukkumaan.

Jätä kommentti