Kotiinpaluu ja yhteenvetoa

Cabo Sardao ja REDUn ryhmä

Keskiviikkona herätys 3.30 ja tapaaminen hotellin vastaanotossa klo 4.00. Aamiaisboxit mukaan ja lentokentälle. Finnairin lähtöselvitys aukesi sopivasti, kun pääsimme lentokentälle. Onneksi siellä ei ollut ruuhka, vaan lähtöselvitys ja turvatarkastus sujuivat joutuisasti, mutta aikaa kului kuitenkin tunti. Kävimme lentoasemalla vielä kahvilla ja nautimme samalla aamiaistamme. Osa kävi vielä tekemässä viimeiset ostokset. Tosin lentoaseman myymälät olivat enimmäkseen vielä kiinni, koska lentomme oli aikainen. Edessä oli pitkä lentomatka Lissabonista Helsinkiin ja edelleen Ivalon kautta Kittilään. Lopulta olimme perillä Kittilässä puoli kahdeksalta. Sodankylän porukka pakkautui autoon ja edessä oli vielä reilun tunnin matka, joka sujui läpikäymällä kulunutta viikkoa. Kittilän porukkaa oli vastassa asuntolaohjaajamme Hannu, joka oli myös tuonut meidät lentokentälle lähtiessä.

Projektin tavoitteet ja niiden saavuttaminen

Projektin päätavoitteena oli tukea yksilöitä (sekä opiskelijoita että opettajia) kehittämään perustaitojaan ja avaintaitojaan. Tämän lisäksi tavoitteena oli oppia eurooppalaisen kulttuuriperinnön arvoja. Projektin avulla pyrittiin kehittämään yksilöiden tieto- ja viestintätekniikan digitaalisia taitoja, luovuutta ja kultturiosaamista sekä opettamaan ja oppimaan vieraita kieliä.
Palautteen mukaan suurin osa osaa tunnistaa kulttuuriperinnön eri osa-alueet, he ovat kehittäneet omia taitojaan ja ovat oppineet sujuvampaa projektin yhteisenä kielenä ollutta englannin kielen taitoaan ja kumppanimaan perussanastoa.

Yhtenä projektin tavoitteena oli niin hard kuin soft skillsien kehittäminen. Palautteessa hankittuja hard skillsejä olivat kielitaidon kehittäminen, tutustuminen uusiin ihmisiin ja kulttuuriin sekä mahdollisuus matkustaa ulkomaille ensimmäistä kertaa. Työelämätaidoista projektin kautta oli opittu mm. viestintää, joustavuutta, ajanhallintaa, ongelmanratkaisua ja avoimmuutta. Lisäksi koettiin, että suomalaisten olisi hyvä oppia portugalilaisten rennompaa elämäntapaa.

Mitä matkasta jäi käteen?

Projektin suunnittelu alkoi reilu kolme vuotta sitten. Rahoitus projektille varmistui loppukesästä 2019, jonka jälkeen suunnittelimme liikkuvuuksia kahdelle seuraavalle vuodelle. Maailmanlaajuinen pandemia sotki kuitenkin suunnitelmamme totaalisesti ja haimme hankkeelle jatkoaikaa. Loppuvuodesta 2021 pääsimme kuitenkin suunnitelmissa eteenpäin ja varasimme lennot. Lopulta saimme toteutettua projektin kevään 2022 aikana. Matkasta Portugaliin jäi upeat muistot. Olen kevään 2022 aikana päässyt yhteen unelmaani eli antamisen jaloon taitoon ja kokeneena Portugalin kävijänä sain esitellä itselleni tuttua kohdetta 18 hengen suomalaiselle ryhmälle. Joillekin matka ulkomaille on ensimmäinen ja osa mukana olleista oli kokeneita matkailijoita. Saimme toteutettua projektin tavoitteet matkan aikana. Onni onnettomuudessa oli, että projektissa oli 8 opiskelijan ja 2 opettajan lisäksi mukana suurempi määrä osallistujia. 18 matkassa olleen lisäksi Suomen osuudessa oli useita muita osallistujia, jotka eivät lähteneet ryhmän mukana ulkomaille. Näin olemme saaneet jakaa kansainvälisyyden ilosanomaa laajemmalle.

Parasta matkassa

Matkan toteutuminen oli usealle yli kahden vuoden odotuksen lopputulos. Parasta matkassa oli yhteisöllisyys yli rajojen – ikä ja kulttuuri eivät olleet esteenä ystävyydelle. Palautteessa nousi esille monipuolinen ohjelma, ihmiset ja tutustuminen vieraaseen kulttuuriin. Lisäksi koettiin, että parasta matkassa oli aurinko, meri, nähtävyydet ja elämäntapa kumppanimaassa.

Mitä olis voitu tehdä toisin?

Mikään matka ei ole täydellinen. Kehittämiskohteiksi todettiin pitkät päivät, odottaminen ja lisäksi toivottiin parempaa tiedottamista ja ohjeistusta. Sää ei ollut matkan aikana paras mahdollinen, mutta se on asia, jolle emme voineet mitään. Tulevaisuudessa voisi miettiä matkan toteutusta toukokuussa, jolloin luultavasti on jo lämpimämpi sää. Toisaalta matkan tarkoituksena ei ollut lomailu, joten opintomatkalla ei ole olennaista täydellinen sää.

Projektin laatu ja tehokkuus

Molemmista liikkuvuuksista on tehty palautekysely, jossa on lähes samankaltaiset kysymykset. Jälkimmäisessä kyselyssä on lisätty kysymyksiä hankkeen tavoitteiden täyttymisestä. Molemmissa kyselyissä on peruskysymyksiä, joissa vastattiin 1-10 asteikolla (1=erittäin heikko…10=erinomainen). Pääosin vastausten keskiarvo oli noin 9 – osa vastauksien keskiarvoista oli jopa 9,5. Kaiken kaikkiaan vastausten perusteella projektia voidaan pitää erittäin onnistuneena. Tarkemmat vastausten analysoinnit tehdään loppuraporttiin.

Parhaana projektissa pidettiin monipuolista ohjelmaa, yhteistyötä eri projektiin osallistuneiden henkilöiden kanssa ja uusien kokemusten luominen. Kehitettäviä asioita olivat aikataulussa pysyminen, vapaa-ajan suurempi määrä, vaihtoehtoisten ohjelmien lisääminen ja paikoitellen puutteellinen ohjeistus (mm lomakkeiden täyttämisessä selkeämmät ohjeet ja matkanjohtajuus jossain ohjelmissa).

Yhteistyö ja viestintä

Projektin uudelleenorganisoiduttua syksyllä 2021 sovittiin kuukausittaisista palavereista Teamsissa. Lisäksi työstimme eTwinningin Twinspaceen projektialustan, johon kerättiin tärkeimmät dokumentit ja mm eri kohteiden esittelyt. Tämän lisäksi ennen liikkuvuuksia viestittiin sähköpostilla ja WhatsAppilla sekä teimme rahoitukseen liittyvän excel-taulukon, johon päivitettiin projektin kustannukset niin Suomessa kuin Portugalissa. Tämä toimi erinomaisesti eikä meidän tarvinnut erikseen lähettää viestejä ja dokumentteja, kun päivitimme tietoja. Liikkuvuuksien aikana koordinaattoreiden kesken viestittiin lähinnä face-to-face ja WhatsAppin avulla, joskus soitimme, jos asia oli nopeasti selvitettävä asia.

Opiskelijoiden kanssa meillä on viestintää kasvotusten ja WhatsAppissa, johon pyrittiin aina laittamaan seuraavan päivän ohjelma edellisenä iltana. Suomalaisilla opettajilla oli lisäksi oma WhatsApp-ryhmä. Pääosin viestintä toimi hyvin. Tosin joskus oli vähän ongelmia, kun nettiyhteydet eivät toimineet.

Yhteistyö opiskelijoiden ja opettajien kesken toimi hyvin, vaikka välillä oli vähän odottelua ja epäselvyyttä ohjelmasta ja sen aikataulutuksesta. Tämä opetti kuitenkin, ettei aina kaiken tarvitse tapahtua minuutilleen aikataulun mukaan.

REDUn vastuulla olleet ohjelmat

Huhtikuun liikkuvuudessa REDUn vastuulla oli ennakkovalmistautuminen matkaan, matkojen varaaminen ja Lissabonin ohjelman ja majoituksen suunnittelu ja toteuttaminen. Mielestäni tiedottaminen ennakkoon onnistui hyvin. Meillä oli tapaamisia Teamsissa/koululla ennen matkaa. Matkan aikana ryhmän hallinta onnistui kohtalaisen hyvin. Lissabonissa ohjelma oli valinnainen ja ryhmä jakaantui kolmeen pääryhmään. Jokainen sai valita itselleen sopivan vaihtoehdon. Matka Lapista Milfontesiin on pitkä ja matkapäivät olivat raskaita. Lennot olivat kuitenkin suht aikataulussa, joten siltä osin ei ollut suuria muutoksia.

Välillä tuntui, että matkalla oli paljon odottelua, mutta asia ei ollut meidän vastuulla emmekä voineet tehdä asialle mitään. Palautteessa oli toivottu parempaa ohjausta mm. matkustu/maahantuloilmoitusten tekemiseen sekä tarkempaa turvallisuussuunnitelmaa ja riskikartoitusta ennakkoon. Näistä voidaan kuitenkin oppia ja tulevaisuudessa tehdään tarkemmat ohjeet ja suunnitelmat.

Loppuyhteenveto

Aloitimme projektin suunnittelun reilu kolme vuotta sitten. Teimme projektin suunnittelua yhdessä kumppanimme Colégio de Nossa Senhora da Graçan kanssa ja haimme rahoitusta Erasmus+ KA229 keväällä 2019. Päätös hankkeesta tuli syksyllä 2019 ja pääsimme todenteolla suunnittelemaan liikkuvuuksia lokakuussa, kun kaksi opettajaa Suomesta vierailivat Vila Nova de Milfontesissa. Alunperin suunnittelimme liikkuvuuksia kahdelle vuodelle, mutta korona-pandemian vuoksi suunnitelmat ovat menneet uusiksi useaan kertaan. Syksyllä 2021 päätimme yhdistää liikkuvuudet niin, että suuremmat ryhmät vierailivat kumppanimaassa vain kerran. Lisäksi opintoja ja virtuaalitapaamisia oli jo ennen varsinaisia liikkuvuuksia. Todenteolla pääsimme vauhtiin vuoden 2022 alussa. Lopulta maaliskuussa 20 henkilöä saapui Portugalista Suomeen ja vastavierailu – yhteensä 18 henkilöä Suomesta Portugaliin tehtiin huhtikuussa 2022. Viimeinen projektin tapaaminen on touko-kesäkuussa Suomessa, jolloin opettajat kirjoittavat loppuraportin projektista.

Olemme saavuttaneet projektin aikana hakemuksessa luvatut tavoitteet. Tulevaa yhteistä projektia on jo ideoitu alustavasti. Teemaksi olemme suunnitelleet Wellbeing ja suunniteltu aikataulu olisi hakea rahoitusta vuonna 2023 tai 2024. Silloin meillä on uusia opiskelijoita, jotka eivät ole olleet tässä projektissa. Molemmilla kouluilla on tavoitteena lisäksi ilmastovastuullisen toiminnan ja hyvinvoinnin kehittäminen tulevaisuudessa. Tämän lisäksi haluamme jatkaa opiskelijoiden työelämäjaksojen vaihtoa puolin ja toisin. Kestävä yhteinen toiminta jatkuu siis myös tulevaisuudessa.

Jätä kommentti